Rada KDH odsúhlasila kandidátov na predsedov VÚC

27.01.2013 Banská Bystrica

Banská Bystrica 26. januára (TASR) - Za protiústavné konanie považuje Rada KDH nevymenovanie Jozefa Čentéša prezidentom SR Ivanom Gašparovičom do funkcie generálneho prokurátora. Ako dnes na tlačovej besede povedal predseda KDH Ján Figeľ, Rada podporuje návrh opozičných strán na obžalobu prezidenta. Rada rokovala dnes aj o štyroch kandidátoch na predsedov vyšších územných celkov (VÚC) a o nepriaznivej ekonomickej situácii na Slovensku.

Prehlbujúca sa nezamestnanosť a zhoršujúca sa ekonomická situácia je podľa Rady KDH dôsledkom zlých krokov súčasnej vlády. "Nie sú to dôsledky ekonomickej krízy, ale výsledok zlých rozhodnutí vlády. Rada KDH vyzýva svojich poslancov, aby v parlamente predkladali návrhy na účinné riešenia tejto situácie, pretože sme presvedčení, že Smer-SD skôr alebo neskôr bude takého riešenia potrebovať," povedal Figeľ.

Členovia Rady KDH dnes odsúhlasili štyroch kandidátov na predsedov samosprávnych krajov. "Nie je to definitívne, ale považujeme to za základ na rokovania o koalíciách. Navrhujeme, aby za predsedu žilinského VÚC kandidoval europoslanec Miroslav Mikolášik, v Trnave poslanec a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik, v Prešove poslanec Ján Hudacký a v Košiciach exposlankyňa NR SR Mária Sabolová," vymenoval predseda KDH.

Figeľ zároveň na tlačovej besede informoval, že do návrhu programu KDH na najbližších desať rokov zapracujú aj pripomienky Procházkovej platformy Alfa. "Návrh pani Sabolovej, ktorý Rada KDH odmietla, bol od môjho návrhu rozdielny v tom, že bol príliš nejasný. Po mojom vystúpení Rada KDH súhlasila, že v programovej vízii budú zapracované aj body platformy Alfa. Zostal som prekvapený postojom pána Procházku, ktorý oznámil, že na kandidátke KDH už nikdy figurovať nebude. My tvrdíme, že v KDH má stále svoje miesto," doplnil Figeľ.
 

Vyberte región